Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2020

Ερώτηση του ΚΚΕ για την αναβάθμιση των υποδομών πρωτοβάθμιας Υγείας στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Πετρούπολης

 ΕΡΩΤΗΣΗ 

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Λήψη μέτρων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων- Καματερού και Πετρούπολης

Στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Πετρούπολης ζουν και εργάζονται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά. Παρά ταύτα, οι δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που υπάρχουν υποβαθμίζονται χρόνο με το χρόνο εξαιτίας της υποστελέχωσης και των ελλείψεων σε απαραίτητο εξοπλισμό. Ακόμα και ο υπάρχων εξοπλισμός δε λειτουργεί.

Μέσα σε συνθήκες πανδημίας, που οι ανάγκες Πρωτοβάθμιας Υγείας είναι αυξημένες, η κατάσταση είναι εκρηκτική και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων της περιοχής. 

 Πιο συγκεκριμένα, η μονάδα ΠΕΔΥ Αγίων Αναργύρων (ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ιλίου), η οποία καλύπτει τους δυο όμορους δήμους προσφέροντας στοιχειώδεις υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας (μικροβιολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κτλ) αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-Υπάρχουν μόλις 3 παθολόγοι. Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας εξ αυτών, γιατί οι άλλοι δυο κάνουν χρήση αδειών που δικαιούνται.

-Υπάρχει μόνο ένας ακτινολόγος με δυο βοηθούς.

-Δεν υπάρχει κανένας γενικός ιατρός.

-Το μηχάνημα υπερήχων δε λειτουργεί, επειδή έχει χαλάσει ένα εξάρτημα στον εκτυπωτή.

Στα όρια του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού λειτουργεί επίσης ο Σταθμός Προστασίας Μάνας και Παιδιού. Είναι παράρτημα της μονάδας του ΠΕΔΥ Αγίων Αναργύρων και εξυπηρετεί μια μεγάλη περιοχή. Πέρα από το γεγονός ότι είναι στοιχειωδώς στελεχωμένο, το σημείο που βρίσκεται δεν είναι εύκολα προσβάσιμο με τις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι μητέρες και τα παιδιά που το επισκέπτονται ή να είναι πρακτικά ανέφικτη η μετάβαση σε αυτό.

Στην Πετρούπολη το τοπικό υποκατάστημα λειτουργεί με λιγότερους από 15 γιατρούς, συνυπολογίζοντας και τις μονάδες ΤΟΜΥ, όταν κάποτε στην ίδια περιοχή υπηρετούσαν πλέον των 30 γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Επιπλέον, υπάρχει εξοπλισμός για εξετάσεις, που όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες ειδικότητες ιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις περισσότερες μέρες δεν υπάρχει παιδίατρος, μιας και ο ίδιος γιατρός καλύπτει κενά στα υποκαταστήματα των όμορων Δήμων.

Στο Ίλιον, στο υποκατάστημα του ΠΕΔΥ, που βρίσκεται στη γειτονιά του Αγίου Φανουρίου, εντοπίζονται προβλήματα υποστελέχωσης στα εργαστήρια και στο ακτινολογικό.

Κρίσιμο ζήτημα είναι ότι μεγάλο ποσοστό των γιατρών πλησιάζουν τα ηλικιακά όρια για συνταξιοδότηση, οπότε μπροστά στην επικείμενη συνταξιοδότηση τους οι προαναφερόμενες μονάδες μένουν επί της ουσίας στον αέρα. Οι πιο νέοι ηλικιακά γιατροί είναι κατά κύριο λόγο επικουρικοί, που ανακυκλώνονται με 24μηνες συμβάσεις. Σημειώνουμε ότι εκκρεμούν στα δικαστήρια υποθέσεις γιατρών που υπηρετούν με ασφαλιστικά μέτρα και υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση:

Για να ενισχυθούν με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες οι υποδομές Πρωτοβάθμιας Υγείας στους Δήμους Ιλίου, Αγίων Αναργύρων-Καματερού και Πετρούπολης;

Για να εξασφαλιστούν μαζικά δωρεάν τεστ στις δομές υγείας της περιοχής;

Για να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα και οι ελλείψεις που αφορούν τον εξοπλισμό;

Για να εξασφαλιστεί η 24η λειτουργία ώστε να αντιμετωπίζονται περιστατικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να μην αναγκάζονται οι κάτοικοι της περιοχής να καταφεύγουν στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία;

 

Οι Βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Παφίλης Θανάσης