Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Προϋπολογισμός του Δήμου για το 2021: στο ίδιο έργο θεατές

Στις 14 Δεκέμβρη συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού για το 2021, που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή Τσίρμπα. Καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό γιατί άλλη μια χρονιά χαρατσώνει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.

Στη συζήτηση για τον περσινό προϋπολογισμό, η δημοτική αρχή προσπάθησε να προστατευτεί πίσω από το επιχείρημα «φέτος αναλάβαμε, τι να προλάβουμε να κάνουμε;», προκειμένου να κρύψει τη συμφωνία της με την πολιτική που προωθεί την «οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων». Τι εστί σε απλά ελληνικά «αυτοτέλεια»; Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (πάνω από 60% συγκριτικά με το 2009), αύξηση της φορολογίας των δημοτών και ανοιχτές αγκάλες για την περίφημη ιδιωτική πρωτοβουλία, που «απολαύσαμε» μέσα σε συνθήκες πανδημίας να βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος και στον τομέα της Υγείας. 

Φέτος, αποδεικνύεται περίτρανα πως μπορεί οι δημοτικές αρχές και τα πρόσωπα να αλλάζουν (δεν αναφερόμαστε φυσικά στο Δήμαρχο που ήταν για 8 χρόνια μόνιμος αντιδήμαρχος της διοίκησης Σαράντη), όταν όμως η πολιτική που υπηρετείται παραμένει ίδια, τα πράγματα θα γίνονται κάθε χρόνο και χειρότερα.  Τα μεγέθη που αποτυπώνονται στο φετινό, «ρεαλιστικό», κατά τη δημοτική αρχή, προϋπολογισμό είναι αποκαλυπτικά: 

 Το 53% των εσόδων του Δήμου προέρχεται από την τσέπη των δημοτών, από φόρους τέλη και πρόστιμα και μόλις το 47 % από κρατική χρηματοδότηση, που και αυτή στο μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από τα χρήματα που έχουμε καταβάλει με το φόρο που πληρώνουμε κάθε χρόνο, τα τέλη κυκλοφορίας και τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πάλι από την τσέπη μας.

•  Η κρατική χρηματοδότηση καλύπτει μόλις το 71% της μισθοδοσίας των εργαζομένων στο Δήμο, που είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι γιατί οι υπάλληλοι που βγαίνουν σε σύνταξη δεν αναπληρώνονται με προσλήψεις. 

 Τα δημοτικά τέλη παραμένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρά το χτύπημα που έχει δεχτεί το εισόδημα των δημοτών και μέσα στην πανδημία. Στην πράξη, το γεγονός αυτό συνιστά αύξηση, όταν πολλοί δημότες θα κληθούν με μικρότερο εισόδημα να πληρώσουν τα ίδια τέλη. Η διασταύρωση των τετραγωνικών μέτρων (που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αξιοποιείται από την κυβέρνηση της ΝΔ) δεν έχει κυρίως ως στόχο να διασταυρώσει το πραγματικό τους μέγεθος, αλλά να προκύψουν δημοτικά τέλη και για χώρους που μέχρι τώρα δεν επιβαρύνονταν, όπως οι αποθηκευτικοί χώροι, τα γκαράζ κ.ά.

Τα ήδη τσεκουρεμένα ποσά που προβλέπονται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν.

 Από ένα …φουσκωμένο Τεχνικό Πρόγραμμα ονομαστικού ύψους 19 εκ. ευρώ, για νέα έργα θα διατεθούν περίπου 2 εκ. ευρώ. Έργα απαραίτητα, όπως η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση των γειτονιών μας και ο ουσιαστικός (όχι μόνο οπτικός) αντισεισμικός έλεγχος των δημοσίων τουλάχιστον κτηρίων (σχολείων, δημοτικών κτηρίων κτλ), πέρα από μπαλώματα, γι’ άλλη μια φορά παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες.

•  Οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου ανέρχονται περίπου σε 7 εκ. ευρώ και κάθε χρόνο καταβάλλονται για δόσεις και τόκους πάνω από 500.000 ευρώ.   

Ο «ρεαλισμός» της δημοτικής αρχής βέβαια είναι επιλεκτικός: Την ίδια στιγμή που αναζητά έσοδα για το Δήμο, δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα που της δίνει ο νόμος να καθορίσει τα δημοτικά τέλη για τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες σε πενταπλάσιο επίπεδο σε σχέση με την κατοικία, όπως ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση. Επιχειρήματα του στυλ ότι «οι τράπεζες δε βγάζουν πολλά σκουπίδια» θα μπορούσαν να προκαλούν γέλια, εάν δεν ήταν προκλητικά.

Η δημοτική αρχή Τσίρμπα, μέλους της ΝΔ, στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, με την οποία ο Δήμαρχος είπε ότι υπάρχει πρωτόγνωρη (!) συνεργασία. Την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει «σαν το διάολο το λιβάνι» τη λαϊκή οργάνωση και κινητοποίηση. Αντί να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση, βάζει πλάτη σε μια πολιτική που θέλει τους Δήμους να λειτουργούν σαν εταιρίες. Αντί να διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, μειώνει τις υπάρχουσες θέσεις στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου και καταφεύγει σε συμβούλους και ιδιώτες. Αντί να συμπαρασταθεί στους μαθητές που διεκδικούσαν να μην παστώνονται σα σαρδέλες στις τάξεις εν μέσω πανδημίας, τους στέλνει τον εισαγγελέα και την αστυνομία. Αντί να διεκδικήσει ελεύθερους χώρους, όπως αυτούς του ΟΣΕ, τους μισθώνει.

Οι άνθρωποι του μεροκάματου και οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι που κατοικούν και εργάζονται στους Αγίους Αναργύρους και στο Καματερό έχουν πληρώσει το μάρμαρο της κρίσης από το 2009, των αναστολών και των κλειστών μαγαζιών λόγω της πανδημίας. Οι κάτοικοι του Δήμου βιώνουν την ανεργία, την απληρωσιά και την αναδουλειά. Αυτοί, λοιπόν, δεν έχουν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά, αντίθετα έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς να καλούνται να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη, χωρίς να μεσολαβούν ιδιώτες. Να απολαμβάνουν σύγχρονες υποδομές Υγείας και Πρόνοιας. Είναι δικαίωμά τους η δωρεάν πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε ελεύθερους χώρους, που στο Δήμο μας αποτελούν μόλις το 3,7% της συνολικής έκτασής του.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο προτείναμε να καταργηθούν τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, να καταργηθούν τα δημοτικά τέλη γι’ ανέργους, πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία άνω του 67%, όπως και στους κοινωνικούς φορείς της πόλης (σωματεία, σύλλογοι κοκ.). Να υπάρξει μείωση για τη λαϊκή κατοικία και τα μικρομάγαζα για να ανακουφιστούν στοιχειωδώς. Ειδικά για τους επαγγελματίες της πόλης, που έχουν υποστεί μεγάλη ζημία, προτείναμε μεταξύ άλλων και με προτεραιότητα σε όσους έχουν εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ να ανασταλούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις κ.ά.), να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη μέχρι τις 30.6.2021. Να σημειωθεί ότι οι παρατάξεις Καμαρινόπουλου και Νικητόπουλου υπερψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής αρχής για τα δημοτικά τέλη και η παράταξη Σαράντη ψήφισε παρών…    

Ένα είναι σίγουρο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο! Τα προβλήματα του λαού της περιοχής δεν μπορούν να περιμένουν. Τώρα είναι ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα για τις ανάγκες μας, να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας. Μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την κατεύθυνση, θα είμαστε διπλά στο λαό της πόλης και τα βάσανα του, έχοντας στο μυαλό μας ότι χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δε δίνεται. Για να μην είμαστε στο ίδιο έργο θεατές…