Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

Νέα επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ ενάντια στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής



Νέα Επίκαιρη Ερώτηση ενάντια στη λειτουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλής κατέθεσε προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

Παραθέτουμε το κείμενο:

«Επανερχόμαστε με επίκαιρη ερώτηση σχετικά με δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής, καθότι η υπ’ αριθμό 665/13-09-19 ερώτησή μας δεν έχει απαντηθεί.

Επιπλέον, στο διάστημα που μεσολάβησε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημιουργίας Ξανά επικύρωσαν με την ψήφο τους την απόφαση του ΕΣΔΝΑ για κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής, ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 m3 με πρόβλεψη διπλασιασμού τους, ώστε η διάρκεια λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ να φτάσει, κατ΄ ελάχιστον, τα 4 χρόνια. Η εκτιμώμενη αξία της σχετικής σύμβασης ορίζεται στην προκήρυξη ίση με 48.008.843,45 € πλέον ΦΠΑ ("αναβαθμίστηκε" πρόσφατα κατά 1 εκ.€ πλέον ΦΠΑ), κόστος που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή απ’ ευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.

Έτσι, καταδικάζεται ο λαός της περιοχής - και παρά τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία για την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει πάνω από μισό αιώνα η χωματερή - να συνεχίζει να ζει δίπλα στα σκουπίδια, σαν να μην του έφτανε η φτώχεια, η ανεργία, οι μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, η απουσία υποδομών για την προστασία της λαϊκής οικογένειας. Υπενθυμίζεται δε ότι το σύνολο της ΟΕΔΑ Φυλής, όπου προβλέπεται και ο νέος ΧΥΤΑ, παραμένει στη Ζώνη Α απολύτου προστασίας του όρους Αιγάλεω, απόλυτα απαγορευτική για εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων.

Αυτή η εξέλιξη δικαίως έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας. Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις τους αναδεικνύουν τις ευθύνες διαχρονικά των κυβερνήσεων και των διοικήσεων Περιφέρειας Αττικής και ΕΔΣΝΑ, η πολιτική των οποίων αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων ομίλων, που λυμαίνονται τη λειτουργία της ΟΕΔΑ Φυλής και του αποτεφρωτήρα, όσο και της Δημοτικής Αρχής Φυλής, που υπερψήφισε όλο τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, και προσπαθεί να καλύψει τη συγκεκριμένη παραπέρα αντιλαϊκή εξέλιξη. Πολιτική η οποία, προκειμένου για την Αττική, δεν εντοπίζεται μόνο στην ΟΕΔΑ Φυλής αλλά, μεταξύ άλλων, και σε αυτή του Γραμματικού, όπως επανειλημμένα έχουμε αναδείξει με πλήθος ερωτήσεων, για τις οποίες δεν παίρνουμε απαντήσεις και άμεσα θα επανέλθουμε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τί προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

-Για να αποτρέψει το νέο επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας και να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής και ποια στάση θα κρατήσει κατά τη διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων του νέου ΧΥΤΑ, και μάλιστα σε περιοχή απολύτου προστασίας.

-Για να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις και να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων και επέκταση υφιστάμενης στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβανόμενου και του θηριώδους, κοστοβόρου και ιδιωτικοποιημένου ΕΜΑΚ, στην προοπτική της περιβαλλοντικής αποφόρτισής της από ρυπαίνουσες δραστηριότητες».