Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Τo KKE για το άνοιγμα των παιδικών σταθμών: Η κυβέρνηση πετάει και πάλι το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στους γονείς και τους δήμους

 

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε το άνοιγμα των παιδικών σταθμών της χώρας, την 1η Σεπτέμβρη, παίζοντας με την αγωνία χιλιάδων γονέων, διαβεβαιώνοντάς τους ότι έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους, που περιορίζεται στο εξής ένα: την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και την προαιρετική από τα παιδιά.

Στην κυριολεξία ροκάνισε όλο το χρόνο που κερδίσαμε από την υπεύθυνη στάση του λαού, μοιράζοντας πακτωλό εκατομμυρίων και κάνοντας κουρελόχαρτα τα ιατρικά πρωτόκολλα για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, φτάνοντας στην έναρξη της χρονιάς χωρίς να έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων. Πετάει, πάλι, το μπαλάκι της ατομικής ευθύνης σε γονείς, προσωπικό και στους δήμους για να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει από την πανδημία.

Η τελευταία εξέλιξη προστίθεται στην, έτσι κι αλλιώς, χρόνια υποβάθμιση των παιδικών σταθμών που αποτυπώνεται στην έλλειψη δομών, μόνιμου προσωπικού, με συνέπεια τον αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από αυτούς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής κατεύθυνσης της ΕΕ και των κυβερνήσεων της να μην αντιμετωπίζουν τη φοίτηση ως δικαίωμα του παιδιού και να προωθούν το ευκαιριακό, ετήσιο τζογάρισμα παιδιών και προσωπικού, για ένα κουπόνι voucher, που κατευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία τους στην ενίσχυση ιδιωτικών δομών, συρρικνώνοντας ακόμα παραπέρα τις δημόσιες. Από την άλλη, δημόσιοι παιδικοί σταθμοί, ελλείψει χρηματοδότησης κρίνονται ακατάλληλοι και κλείνουν, όπως πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι στην Αθήνα, κατάσταση που θα γενικευτεί στο μέλλον σε όλους τους δήμους. 

Συνέχεια αυτής της πολιτικής, με δυσμενέστερους όρους για τις ανάγκες των παιδιών, είναι το δήθεν καινοτόμο, πιλοτικό, σε πρώτη φάση, πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση "νταντάδες της γειτονιάς", ως άτυπη φροντίδα, που θα υποβαθμίσει, ακόμα παραπέρα, την παρεχόμενη αγωγή. Είναι απαράδεκτο το ίδιο το κράτος να "απαλλάσσεται" από τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών, από την πρόσληψη επιστημονικού παιδαγωγικού προσωπικού και τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την παροχή αναβαθμισμένης επιστημονικής αγωγής και φροντίδας των παιδιών.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, που η ανασφάλεια εντείνεται για χιλιάδες οικογένειες, που οι όροι αγωγής των παιδιών χειροτερεύουν, η πανδημία είναι σε εξέλιξη, τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι γυναικών και γονέων να μην συμβιβαστούν αλλά να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στους παιδικούς σταθμούς, παραπέρα για τα σύγχρονα δικαιώματα και ανάγκες των μικρών παιδιών.

Απαιτείται:

-Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, τη σίτιση, τον ύπνο και τις δραστηριότητες στην αυλή.

-Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων στα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να καλυφτούν οι επιπλέον ανάγκες. Καμία συζήτηση για απόλυση εργαζομένων και να ανακληθούν όλες όσες έχουν γίνει.

-Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα και στη σίτιση, ώστε να διασφαλίζονται οι ασφαλείς όροι υγιεινής, καθαριότητας, με σίτιση των παιδιών σε μικρότερες ομάδες και καθαρισμό των χώρων καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας των παιδικών σταθμών.

-Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφτούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

-Δημιουργία σύγχρονων παιδικών σταθμών που να παρέχουν επιστημονικό έργο για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, δημόσια και δωρεάν».