Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων

Λάβαμε από το Σωματείο Εργαζομένων στο Δήμο και δημοσιεύουμε επιστολή του προς το Δήμαρχο, το Γενικό Γραμματέα και τους Αντιδημάρχους με θέμα τη λήψη μέτρων για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. 

                                                                                                                    

                                                                                                               18/8/2020  

                                                                                                                          Προς: Δήμαρχο, Υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Γενικό Γραμματέα, Αντιδημάρχους

                                                                                                 Κοινοποίηση: Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου 

 Θέμα: “ Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων του δήμου, λόγω της πανδημίας του Covid-19”.   

                    To Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων, από την πρώτη στιγμή έναρξης της πανδημίας(από 6/3/20), τόσο με έγγραφες όσο και δια ζώσης παρεμβάσεις, προς τον ίδιο το Δήμαρχο, απαίτησε την  τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων του δήμου.     

                    Παρά τις συνεχής δεσμεύσεις από τη διοίκηση του δήμου, για την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων μέτρων και παρότι έχουν παρέλθει πέντε μήνες, καταγράφονται σοβαρότατες ελλείψεις, τόσο σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, στην τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών τζαμιών σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, με ιδιαίτερη έμφαση σε όσες υπάρχει συναλλαγή με κοινό, στην ανά τακτά διαστήματα  απολύμανση των δημοτικών κτιρίων και των υπηρεσιακών οχημάτων, στην ανά μήνα ειδική συντήρηση και απολύμανση των κλιματιστικών, με βάση τις προβλεπόμενες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

                Απαιτούμε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, να ληφθούν άμεσα, όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, με τη διαδικασία του επείγοντος, ακριβώς επειδή ήδη διανύουμε σύμφωνα με την υγειονομική κοινότητα αναζωπύρωση της πανδημίας και έξαρση των κρουσμάτων.

                Πιο συγκεκριμένα :

1)            Την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών τζαμιών σε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, που οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με κοινό.

2)            Την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων που ορίζονται από τις αντίστοιχες εγκυκλίους, μεταξύ των υπαλλήλων, τηρώντας παράλληλα ότι προβλέπεται για την ασφάλεια των εργαζόμενων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

3)            Την εξασφάλιση με επάρκεια για όλους τους υπαλλήλους προστατευτικών μασκών και ιδιαίτερα εφόσον με τα νεότερα δεδομένα κρίνεται υποχρεωτική η χρήση της προστατευτικής μάσκας μέσα στις υπηρεσίες, καθώς επίσης την επαρκή εξασφάλιση αντισηπτικών διαλυμάτων.

4)            Την άμεση προμήθεια σε επαρκείς ποσότητες των απαιτούμενων Μέσων Ατομικής Προστασίας για τους εργαζόμενους που λόγω της φύσης του αντικειμένου εργασίας τους, εκτίθενται σε αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο και πιο συγκεκριμένα, υγειονομικό προσωπικό, κοινωνικούς λειτουργούς, εργάτες καθαριότητας, καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολικών κτιρίων, εξασφαλίζοντας:

-  Ολόσωμες φόρμες μιας χρήσης (εργάτες καθαριότητας και υγειονομικό προσωπικό), προστατευτικές μάσκες με ειδικά φίλτρα (εργαζόμενοι στην καθαριότητα), ρόμπες μιας χρήσης (υγειονομικό προσωπικό, κοινωνικοί λειτουργοί, καθαρίστριες εσωτερικών χώρων και σχολικών κτιρίων) και διάφανες μάσκες προστασίας.

5)            Απολύμανση των δημοτικών κτιρίων ανά τακτά διαστήματα (μηνιαία) και ιδιαίτερα εφόσον υπάρχει προσέλευση κοινού. 

6)            Απολύμανση όλων των υπηρεσιακών οχημάτων, ανά τακτά διαστήματα (μηνιαία).

7)            Συντήρηση των κλιματιστικών και ειδική απολύμανση, σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

8)            Ενίσχυση των υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό και ιδιαίτερα εκείνων που κληθούν το επόμενο διάστημα να σηκώσουν το βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας.

9)            Να πραγματοποιούνται μαζικά επαναλαμβανόμενα ΤΕΣΤ στο σύνολο των εργαζομένων για να προληφθεί η μετάδοση από ασυμπτωματικούς νοσούντες.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος Καμαρινοπούλου Ελένη

Η Γραμματέας Τζατζαράκη Ελένη