Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τρίτη 5 Μαΐου 2020

Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αττικής: Νομοσχέδιο Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας - Έγκλημα που πρέπει να σταματήσει


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Μαϊου συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων το εκτός ημερησίας διάταξης θέμα που αφορούσε ψήφισμα σχετικά με την απόσυρση του Νομοσχεδίου του ΥΠ.ΕΝ. «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας». Παρά τις εκφρασμένες αντιδράσεις φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων το ψήφισμα καταψηφίστηκε οριακά, με την Διοίκηση να στηρίζεται για άλλη μια φορά στις ψήφους Τζήμερου & Χρυσής Αυγής, οι ψήφοι δε της τελευταίας άλλαζαν διαρκώς.
Νωρίτερα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Γιάννης Πρωτούλης τόνισε ότι είναι πολύτιμο να υπάρξει ομόφωνη θέση του περιφερειακού συμβουλίου με τέσσερις λέξεις: «Να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο».
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε φωτογραφικές διατάξεις που θα λύσουν τα χέρια του κ. Πατούλη ώστε να προχωρήσει στην χωροθέτηση νέας χωματερής σε υφιστάμενη ζώνη προστασίας, σε μονιμοποιήσεις καταπατήσεων, νομιμοποιήσεις εκχερσώσεων και παράνομων δράσεων στα οικοσυστήματα που αφορούν την περίοδο από το 1975 έως και το 2011. Επίσης πως αφαιρεί βασική αρμοδιότητα της Περιφέρειας που είναι για τα απορρίμματα, ενώ ανοίγει το δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων που θα είναι πλέον διαθέσιμες για άλλες χρήσεις. Στο τελευταίο διευκολύνει η συγκρότηση των επιτροπών οι οποίες θα αποφασίζουν για το τι θεωρείται δάσος και πλέον αντί για δασολόγους (δηλαδή τους πλέον επιστημονικά αρμόδιους) θα αποτελούνται από δικηγόρους και μηχανικούς γεγονός που σαφώς διευκολύνει να δρομολογούνται πιο γρήγορα άλλου είδους δραστηριότητες. Όχι περιβαλλοντικές, αλλά επενδυτικές. Δικαιολογημένα λοιπόν αυτό στο νόμο που έρχεται από την κυβέρνηση της Ν.Δ. παραμονές της αντιπυρικής περιόδου αποδίδεται ο χαρακτηρισμός: νόμος πυρομανής.
Σημαντικές ευθύνες βέβαια φέρει και η προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι περισσότερες των διατάξεων του παρόντος βρίσκονταν στο νομοσχέδιο που ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή, αλλά τους προλάβανε οι εκλογές.
Πρόκειται εν κατακλείδι για ένα νομοσχέδιο που πέρα από τις καταγγελίες του ΚΚΕ, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, συνηγορούν ότι περιέχει, πάνω από 10 άρθρα που είναι αντισυνταγματικά. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, πίσω από τον τρόπο με τον οποίο ήρθε για συζήτηση στη Βουλή, δηλαδή εν μέσω πανδημίας με τα πάντα κλειστά, χωρίς καμία διαδικασία αν θέλει κάποιος να ρωτήσει, να μάθει και να παρέμβει, να στοιχίζεται η Περιφερειακή Αρχή, η οποία στην αρχή έλεγε «τι να συζητήσουμε αφού δεν το ξέρει κανείς», στη συνέχεια όμως και αφού εγκρίθηκε η διεξαγωγή συζήτησης, ξαφνικά ο υπερκομματικός κ. Περιφερειάρχης εμφανίστηκε ως δεινός ρήτορας αραδιάζοντας όλη την κυβερνητική επιχειρηματολογία σχεδόν άρθρο – άρθρο διαβάζοντας όμως μέσα από τις “σημειώσεις” του κ. Χατζηδάκη.
Επίσης συζητήθηκε το αίτημα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού με οκτάμηνες συμβάσεις ώστε να στελεχωθούν υπηρεσίες της Περιφέρειας. Η Λαϊκή Συσπείρωση υπερψήφισε αλλά παράλληλα η Νίκη Χρονοπούλου εκ μέρους της παράταξης τόνισε ότι το ζήτημα της σοβαρής υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης υπηρεσιών που σχετίζονται με τις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας, του Υγειονομικού Ελέγχου, της Κοινωνικής Μέριμνας, του Απολυμαντηρίου και όχι μόνο, δεν μπορεί να λυθεί παρά μονάχα με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και όχι με αυτές τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που επικρατούν. Άμοιρη ευθυνών προφανώς δεν είναι και η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται όπως και ο προσανατολισμός της διοίκησης της περιφέρειας να σχεδιάζει με βάση τα συμφέροντα εργολάβων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Τέλος η Διοίκηση, απέφυγε συζήτηση το θέμα για την άρση της προστασίας της 1ης κατοικίας, θέμα του οποίου τη συζήτηση στήριξε η Λαϊκή Συσπείρωση. Συγκεκριμένα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης ο Γιάννης Πρωτούλης ζήτησε να συζητηθεί το θέμα και να παρθεί απόφαση, τονίζοντας ότι η περιφέρεια έχει ξαναπάρει απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα.