Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Το Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων-Καματερού επισκέφτηκε ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας


Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, επισκέφτηκε σήμερα το Δημαρχείο Αγίων Αναργύρων - Καματερού όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Στ. Τσίρμπα και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα κυριότερα προβλήματα του δήμου που αφορούν στην υποχρηματοδότηση και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού λόγω του παγώματος των προσλήψεων. Όπως ανέφερε, η πόλη στερείται βασικών υποδομών από πεζοδρόμια, οδόστρωμα, ηλεκτροφωτισμό έως σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται, ενώ ένα σοβαρό ζήτημα για το δήμο είναι η πραγματοποίηση αντισεισμικού, στατικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες, αίτημα που δεν ικανοποιείται από τους αρμόδιους φορείς. Έθεσε ακόμα ζητήματα παραχώρησης στο δήμο χώρων που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους, το ζήτημα της απομάκρυνσης του στρατοπέδου από τον αστικό ιστό, αλλά και σύνδεσης του δήμου με το Μετρό καθώς οι συγκοινωνίες ταλανίζουν τους κατοίκους του. Τέλος, ανέφερε ως σημαντικό πρόβλημα την απουσία δομών Υγείας στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, με προτεραιότητα αυτά που αφορούν στην προστασία της ζωής του λαού. Τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη και οι δημοτικές αρχές να λειτουργούν ως αντιπολίτευση προς την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας κι αυτές την επίλυση προβλημάτων.

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου. Εκ μέρους του σωματείου η πρόεδρός του Ελένη Καμαρινοπούλου αφού ευχαρίστησε για τη συμβολή του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, έθεσε στον Δ. Κουτσούμπα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού που οδηγεί σε εντατικοποίηση της δουλειάς των εργαζομένων και με αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες, αλλά και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, εφτά στον αριθμό, με τις οποίες εργάζεται το μισό περίπου δυναμικό του σωματείου. Όπως τόνισε, αυτό αναδεικνύει σε κύριο μέτωπο για το σωματείο το ζήτημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των δήμων, στη συνδικαλιστική δράση και την προσπάθεια περιορισμού της, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Πιο συγκεκριμένα ο Δημήτρης Κουτσούμπας στη συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων του δήμου μίλησε για τα εξής:

Για τα λαϊκά προβλήματα στην περιοχή και την ανάγκη έργων πολιτικής προστασίας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων για την προσπάθεια του ΚΚΕ να ενημερωθεί για να δυναμώσει η διεκδίκηση, η άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία, προς την κυβέρνηση για να επιλύονται τα προβλήματα των εργαζομένων, τόνισε πως οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη είναι η παραγωγική δύναμη η οποία δημιουργεί όλο τον πλούτο. Οι εργαζόμενοι στο δήμο, που δουλεύουν στον τομέα των υπηρεσιών, σε έναν ευρύτερο δημόσιο τομέα, τώρα με τις ιδιωτικοποιήσεις και την πορεία που έχει η καπιταλιστική ανάπτυξη όπου τα πάντα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο για να ξεζουμίζει περισσότερο τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους. Αναφέρθηκε επίσης στον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, η οποία όχι τυχαία έχει γίνει όχι απλά το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού, είναι το ίδιο το κράτος σε τοπικό επίπεδο, υλοποιεί και διαχειρίζεται την καπιταλιστική ανάπτυξη, τον αστικό σχεδιασμό σε συγκεκριμένους δήμους, όπως στο Δήμο των Αγίων Αναργύρων - Καματερού που είναι ένας δήμος που κυρίως απαρτίζεται από εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης, ξεπερνώντας τη βαθιά προηγούμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, τα προβλήματα για τους εργαζόμενους παραμένουν τα ίδια, μπορεί τα κέρδη των λίγων, των ομίλων να αναπτύσσονται, αλλά τα κέρδη για τους εργαζόμενους, το τι βάζει η κάθε λαϊκή οικογένεια, ο κάθε εργαζόμενος στην τσέπη του βλέπουμε ή να μειώνονται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μένουν στάσιμα ή να δίνονται κάποια ψίχουλα που εξανεμίζονται την ίδια στιγμή. Και φυσικά ο δήμος διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα, την ίδια τη ζωή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας όπου λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, λέγοντας πως ένα ΠΕΔΥ καλύπτει μια μεγάλη περιοχή με κατοίκους που δεν έχουν να πληρώνουν συνέχεια, ενώ νοσοκομεία στην ουσία δεν υπάρχουν αφού το ένα ουσιαστικά εξυπηρετεί όλο το Λεκανοπέδιο. Αντίστοιχα και στην Παιδεία υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, στις 58 σχολικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του δήμου δεν έχει γίνει στην ουσία αντισεισμικός έλεγχος.

Με αφορμή και τον πρόσφατο σεισμό στην Αλβανία, με τις μεγάλες καταστροφές και τα πολλά θύματα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως τα σχολεία, εκεί που συγκεντρώνονται οι μαθητές όπως και άλλοι χώροι όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νεολαία, πρέπει να ελεγχθούν άμεσα γιατί είμαστε σε σεισμική περιοχή. Άρα λοιπόν τα θέματα πολιτικής προστασίας -σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές- τα πληρώνει πάλι ο λαός γιατί χρειάζονται έργα τα οποία δεν χρηματοδοτούνται, δεν είναι στα έργα προτεραιότητας, στα «επιλέξιμα» από την ΕΕ, από τα κονδύλια και από τα κρατικά κονδύλια γιατί δεν έχουν κέρδος για τους μεγάλους ομίλους. Και βεβαίως την πληρώνει ο κόσμος με τη ζωή του ή με την καταστροφή της περιουσίας του. Άρα αυτά τα ζητήματα, προστασίας της ζωής του λαού, που είναι στην επικαιρότητα και λόγω των καταστροφών από τις πλημμύρες που είχαμε σε πολλές περιοχές και λόγω του ότι η περιοχή της Δυτικής Αθήνας είναι μια τέτοια περιοχή με σοβαρά προβλήματα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της πάλης των εργαζομένων.

Για τις ελλείψεις προσωπικού στον δήμο και τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και στις απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, τις διάφορες εργασιακές σχέσεις, λέγοντας πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπάρχουν αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου, δίμηνα, οκτάμηνα, είναι ζητήματα που επιδρούν και στην απόδοση των εργαζομένων, πέρα από την ίδια τη ζωή τους που ο εργαζόμενος δεν μπορεί στοιχειωδώς να προγραμματίσει την οικογενειακή του ζωή. Τόνισε τη θέση του ΚΚΕ πως πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση για να γίνονται όλες οι εργασίες, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργαζομένων που υπάρχουν στο δήμο, αλλά και να προσεχθεί ιδιαίτερα η υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων καθώς ο κλάδος έχει πληρώσει με πολλά θύματα στο βωμό της ασυδοσίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μιλώντας για τα εργατικά ατυχήματα ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως αυτά δεν είναι ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, είναι συλλογική ευθύνη πρώτα απ' όλα του δήμου, της Περιφέρειας, του κράτους, των κυβερνήσεων, αυτού του συστήματος που πρέπει να προσέχει και να παίρνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε επίσης και στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζονται είτε στα απορρίμματα είτε σε άλλους τομείς όπως ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο κλπ. λέγοντας πως όλα αυτά επιδρούν στους ίδιους τους εργαζόμενους.

Για τα μέτρα περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο όπως είπε ουσιαστικά οδηγεί σε ασυδοσία την ιδιωτική ονομαζόμενη πρωτοβουλία και την ελευθερία της αγοράς σε κρίσιμους τομείς, επιβαρύνει το περιβάλλον, τις ίδιες τις ζωές μας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση πέρασε ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που αφορά τη συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων, τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, μέχρι και την προσπάθεια πλήρους κατάργησής του. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως το σύνθημα «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» πρέπει να είναι σημαία του εργατικού ταξικού κινήματος, γιατί ξέρουμε ότι αυτοί οι νόμοι γίνονται από την αστική εξουσία, από αυτό το αστικό κοινοβούλιο και είναι για τα συμφέροντα των λίγων και όχι για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αναφέρθηκε επίσης και στη δήθεν «ψηφιοποίηση» της λειτουργίας των σωματείων, την οποία μάλιστα παρουσιάζουν ως τεράστιο επίτευγμα λόγω της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης, της προόδου της επιστήμης, της αυτοματοποίησης της παραγωγής, της ανάπτυξης της πληροφορικής, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Γιατί είναι διαφορετικό να κοιταζόμαστε στα μάτια, να συζητάμε, να αποφασίζουμε κι άλλο ο καθένας μέσα από το κινητό του όπου κι αν βρίσκεται να πατάει και να ψηφίζει ότι δεν θέλει απεργία ή ότι θέλει στάση ή οτιδήποτε άλλο. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά πως υγεία για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι οι διαφορετικές απόψεις που μπορεί να εκφράζουν παρατάξεις, άτομα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καταλήγουν. Αυτό πώς θα το κάνεις ηλεκτρονικά; Κι όταν μάλιστα ο εργοδότης, το κράτος, η κυβέρνηση, η Αστυνομία, η Ασφάλεια και πάει λέγοντας παρακολουθεί τι ψηφίζει ο κάθε εργαζόμενος, τι άποψη έχει, τι πιστεύει.

Για τον προϋπολογισμό, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και την ανάγκη να δυναμώσει η ταξική ενότητα των εργαζομένων

Για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως είναι ταξικός, αντιλαϊκός με περικοπές ξανά σε κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες και με αύξηση των εσόδων του κράτους από τη φορολογία των εργαζομένων, γιατί πάλι προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εφοπλιστές, στους βιομήχανους.

Για το «νέο Ασφαλιστικό» τόνισε πως είναι σε πολύ χειρότερη κατεύθυνση όπου το δρόμο άνοιξαν απ' το '92 σταδιακά όλες οι κυβερνήσεις, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι άνοιγαν το δρόμο στο Ασφαλιστικό ώστε να πηγαίνει προς την ιδιωτικοποίηση και ο εργαζόμενος να βάζει το χέρι στην τσέπη και να απαλλάσσεται η εργοδοσία και το κράτος από ασφαλιστικές εισφορές. Και βεβαίως ενισχύοντας το γνωστό τζογάρισμα, όπως αυτό που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν αποθεματικά των Ταμείων στο χρηματιστήριο. Αυτό τώρα νομιμοποιείται, γιατί θα πάμε στον τζόγο κανονικά. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αφού περιέγραψε πως με το «νέο Ασφαλιστικό» ο εργαζόμενος θα δίνει υποχρεωτικά για ασφαλιστική κάλυψη για να έχει αύριο σύνταξη, θα το βάζει σε ένα επενδυτικό ταμείο που θα το έχει ιδιώτης, ο οποίος με βάση το νόμο θα μπορεί να τζογάρει και να παίζει στο χρηματιστήριο. Και ο εργαζόμενος θα έχει να επιλέξει ανάμεσα στο μεγάλο ή το μεσαίο ή το μικρό ρίσκο, που σημαίνει ότι έτσι και δεν πάει καλά το χρηματιστήριο -που συνήθως δεν πάει, λίγοι τα καταφέρνουν κι εκεί- μετά δεν θα έχει ούτε καν σύνταξη και θα μένει στη λεγόμενη εθνική σύνταξη της τάξης των 280 ευρώ. Δηλαδή αντιλαϊκός μύλος ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως αυτά τα ζητήματα «πρέπει να τα αναδείξουμε ενιαία στην πάλη μας, γιατί ενιαία είναι όλα αυτά τα ζητήματα και αφορούν όλους τους εργαζόμενους. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ταξική τους ενότητα, όχι τη γενική και αφηρημένη που λένε διάφοροι συμβιβασμένοι που οδηγεί σε συμβιβασμό με τον ταξικό αντίπαλο. Την ταξική ενότητα που ανοίγει τους δρόμους και σήμερα για ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών, για να έχουν οι εργαζόμενοι κάποιες κατακτήσεις και βεβαίως να ανοίξουμε το δρόμο για το αύριο ώστε αυτές οι κατακτήσεις να είναι μόνιμες, γιατί με διάφορους τρόπους τις παίρνουν πίσω. Για να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα η εργατική τάξη, ως τάξη, πρέπει να πάρει την εξουσία. Γι' αυτό κι εμείς όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι ή άλλοι δεν το καταλαβαίνουν και το θεωρούν "υπερφίαλο", "ουτοπικό", εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η μοναδική λύση, αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους. Για να ανοίξει ο δρόμος όπου θα καταργηθεί οριστικά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».