Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Φορομπηχτικός ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020 - Το 53% των εσόδων από το χαράτσωμα των δημοτών


Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 26ης Νοέμβρη, η δημοτική αρχή Τσίρμπα εισηγήθηκε και ψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2020. Η παράταξη του πρώην Δημάρχου Σαράντη ψήφισε παρών, όπως επίσης η παράταξη Καμαρινόπουλου (από το χώρο του ΚΙΝΑΛ) και η παράταξη «Αλληλεγγύη» (ΣΥΡΙΖΑ). Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, γιατί χαρατσώνει τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες.

Χαρακτηριστικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι ότι το 53% των εσόδων του Δήμου προέρχεται από τα λεγόμενα «ίδια έσοδα», δηλαδή από το χαράτσωμα των δημοτών με φόρους, τέλη και πρόστιμα. Μόλις το 47% των εσόδων του Δήμου προέρχεται από την κρατική χρηματοδότηση. Ένα ακόμα αποκαλυπτικό στοιχείο είναι ότι η κρατική επιχορήγηση καλύπτει το 60% των συνολικών αναγκών για μισθοδοσία, την ίδια στιγμή που το συνολικό χρέος του Δήμου σε δάνεια ανέρχεται σε 7.500.000 ευρώ.  

Το κομμάτι του προϋπολογισμού που αφορά στα έργα (τεχνικό πρόγραμμα) είναι εξόχως αποκαλυπτικό. Δεν περιλαμβάνονται έργα απαραίτητα, όπως είναι η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, ο ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος σε δημοτικά κτίρια, σχολεία, παιδικούς σταθμούς και επιχειρήσεις. Για νέα έργα το 2020 προϋπολογίζονται  περίπου 850.000 ευρώ, που αφορούν κατά κύριο λόγο συντηρήσεις.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν επίσης την εισήγηση της δημοτικής αρχής να διατηρηθούν τα δημοτικά τέλη στα περσινά επίπεδα. Πρότειναν τη μείωση των δημοτικών τελών για την κατοικία, σε μια προοπτική κατάργησης τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή δεν εξάντλησε  τα περιθώρια που της δίνει ο νόμος να αυξήσει τα δημοτικά τέλη για τη μεγάλη εμπορική δραστηριότητα (π.χ. σούπερ μάρκετ) και τις τράπεζες, όπως ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Αποτυπώνεται και στον προϋπολογισμό του Δήμου μας η μείωση πάνω από 60% από το 2009 μέχρι σήμερα της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους για τις ανάγκες λειτουργίας τους και τα απαραίτητα έργα. Είναι οι συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που προωθεί την «οικονομική αυτοτέλεια» των Δήμων. Με απλά λόγια, κλείσιμο της στρόφιγγας της κρατικής χρηματοδότησης, τοπική φορολογία για τους  δημότες και ανοιχτές αγκάλες για τους ιδιώτες.

Η δημοτική αρχή του κ. Τσίρμπα έχει ευθύνες γιατί αποδέχεται αυτήν την κατεύθυνση. Ενώ περιγράφει την κατάσταση,  δε διεκδικεί από το κεντρικό κράτος, δεν οργανώνει τη λαϊκή κινητοποίηση. Για παράδειγμα,  την ίδια στιγμή που υπάρχουν τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, π.χ. ένας υδραυλικός και ένας ηλεκτρολόγος σε ολόκληρο Δήμο, μόλις 3 μόνιμοι μάγειρες στους παιδικούς σταθμούς,  η δημοτική αρχή επικαλείται το «ρεαλισμό» σε σχέση με τις προσλήψεις προσωπικού και προβλέπει δεκάδες χιλιάδες ευρώ για  αμοιβές συμβούλων. Στο διάστημα που διοικεί, έχει δώσει δείγματα γραφής για την πολιτική που θα εφαρμόσει. 
 
Οι άνθρωποι του μεροκάματου και οι μικροί επαγγελματίες που κατοικούν και εργάζονται στους Αγίους Αναργύρους και το Καματερό έχουν ήδη φορολογηθεί μια και δυο φορές. Δεν έχουν να πληρώσουν για μια ακόμα φορά. Έχουν δικαίωμα  να απολαμβάνουν ποιοτικές υπηρεσίες, χωρίς να επιβαρύνονται, χωρίς να μεσολαβούν ιδιώτες. Η δυνατότητα πρόσβασης στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, σε ελεύθερους χώρους, είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια. Κρίσιμο ζήτημα είναι οι ανάγκες των Δήμων να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και επαρκής, σύγχρονος, υλικοτεχνικός εξοπλισμός.

Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, μέσα και έξω από το δημοτικό και τα κοινοτικά συμβούλια, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια αποκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιείται και στους Δήμους. Μαζί με το λαό της περιοχής, με τα σωματεία και τους φορείς του, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ανάδειξη των προβλημάτων που μας ταλανίζουν, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ανάσες ανακούφισης. Τώρα είναι ώρα να οργανώσουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Να παλέψουμε για τη ζωή και το μέλλον που αξίζει σε μας και στα παιδιά μας.