Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Μαζική και μαχητική η κινητοποίηση στο δημοτικό συμβούλιο ενάντια στο έγκλημα της νέας χωματερής-Η τοποθέτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης



Σωματεία και φορείς του Δήμου Αγ. Αναργύρων - Καματερού  πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και μάλιστα να μην υπάρχει απλή ενημέρωση, αλλά συζήτηση και λήψη απόφασης, κάτι που η δημοτική αρχή έκανε κάτω από το βάρος της λαϊκής κινητοποίησης. Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων βρέθηκαν μαζικά στο χώρο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έκαναν και παρεμβάσεις για το θέμα θέτοντας τις θέσεις και τα αιτήματά τους. Ταυτόχρονα μέλη των σωματείων και των φορέων παρέμειναν έξω από το Δημαρχείο κρατώντας πανό και μοιράζοντας ανακοινώσεις ενημέρωναν τους κατοίκους για τις εξελίξεις με το ΧΥΤΑ Φυλής.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης παρέμβαση έκανε ο Τάσος Τασιούλας, πρόεδρος του Παραρτήματος Ιλίου - Αγίων Αναργύρων - Καματερού του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Έθεσε το ζήτημα των αρνητικών συνεπειών της χωματερής στην υγεία των εργαζομένων της περιοχής και στο περιβάλλον. Παράλληλα κατέδειξε τις ευθύνες του κράτους και των αρχών της Τοπικής Διοίκησης που βάζουν πλάτη, όπως σημείωσε, σε αυτό το έγκλημα. Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν γίνεται σε όφελος των πολλών, αλλά με βάση τα κέρδη των λίγων, υπογράμμισε, καλώντας να τοποθετηθούν οι επικεφαλής των παρατάξεων συγκεκριμένα για το ψήφισμα των φορέων και των σωματείων.

Από την πλευρά της η Ελένη Καμαρινοπούλου, πρόεδρος του Σωματείου των ΟΤΑ Αγίων Αναργύρων - Καματερού, σημείωσε ότι οι 165 εργαζόμενοι που δουλεύουν στον τομέα καθαριότητας του δήμου έχουν βιώσει τις συνέπειες των σκουπιδιών στη ζωή τους. Οι περιφερειακές αρχές, προηγούμενη και τωρινή, έχουν μεγάλες ευθύνες, πρόσθεσε, ενώ ανέδειξε τους σχεδιασμούς για τη χωματερή και για το πώς τα σκουπίδια τα διαχειρίζονται σε βάρος της υγείας του λαού και με βάση τα κέρδη του κεφαλαίου. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα, κατέληξε.

Επίσης εκ μέρους της Ένωσης Γονέων Αγ. Αναργύρων - Καματερου διαβάστηκε η απόφαση του ΔΣ που υιοθετούσε τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων, δηλώνοντας ότι συντονίζει τη δράση μαζί τους, όπως και με τις Ενώσεις Γονέων των όμορων δήμων.

Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή έβαλε το θέμα αρχικά ως ενημέρωση, ωστόσο κάτω από τη λαϊκή κινητοποίηση τελικά το έθεσε ως ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αγίων Αναργύρων - Καματερού είχαν ζητήσει να συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στο ΧΥΤΑ Φυλής στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως εκτός ημερήσιας διάταξης.

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου συντάχθηκε με το ψήφισμα της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, που στήριξε όλο το προηγούμενο διάστημα τη διαχείριση των απορριμμάτων σε βάρος του λαού χωρίς να τοποθετηθούν επί της ουσίας στο ψήφισμα των σωματείων και των φορέων.

Σημειώνεται ότι στην αρχή του Συμβουλίου, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» απαίτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί από το χώρο, τόσο οι ένστολοι όσο και εκείνοι με πολιτικά, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν καμιά θέση στη λαϊκή κινητοποίηση.

Επισημαίνεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τη συζήτηση του θέματος, καταγγέλλοντας τις λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, που προσπάθησε να δημιουργήσει η δημοτική αρχή που στηρίζεται από τη ΝΔ.
 
Στην παρέμβασή του ο Θοδωρής Σκολαρίκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ανέφερε τα εξής:

«Ζητήσαμε να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ Φυλής και οι εξελίξεις που υπάρχουν και μάλιστα να μην υπάρχει απλή ενημέρωση, αλλά συζήτηση και λήψη απόφασης.

Αυτή τη στιγμή υλοποιείται ένα νέο έγκλημα. Δίπλα στην παλιά χωματερή ετοιμάζεται μια νέα, σε έκταση 300 στρεμμάτων και χωρητικότητας τουλάχιστον 4.000.000 κυβικών μέτρων.

Είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πάνω από 60 χρόνια υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καταστροφής της υγείας του λαού της Δυτικής Αθήνας και του Θριασίου.

Η κατάσταση αυτή έχει φαρδιές πλατιές τις υπογραφές της κυβέρνησης της ΝΔ που στηρίζει η δημοτική αρχή του κ. Τσίρμπα και των κυβερνήσεων διαχρονικά γιατί υπηρετούν με ευλάβεια μια πολιτική που έχει ως αφετηρία την εξυπηρέτηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως μια ακόμα μπίζνα, ως πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, κόντρα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Έχει τις υπογραφές του Πατούλη και της Δούρου.

Είναι πέρα για πέρα δίκαιη η αγανάκτηση που νιώθουν οι λαϊκοί άνθρωποι της περιοχής. Είναι αισιόδοξο ότι σωματεία και φορείς οργανώνουν τον αγώνα τους.

Αυτή τη στιγμή, εκτός από τη συγκέντρωση στο Δημαρχείο, είναι σε εξέλιξη συμβολικός αποκλεισμός της Λεωφόρου ΝΑΤΟ στο ύψος της χωματερής από την Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί στη Δυτική Αττική.

Οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στηρίζουμε τα αιτήματα σωματείων και φορέων τα οποία έχουμε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Πρέπει σήμερα να δοθεί ο λόγους στους εκπροσώπους των φορέων που κινητοποιούνται, να πάρει θέσει η δημοτική αρχή και οι άλλες παρατάξεις για το θέμα και να υπάρξει καταδίκη της απαράδεκτης εν κρυπτώ απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ την 1η Αυγούστου για τη δημιουργία νέας χωματερής και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής που καταδικάζει το λαό της Δυτικής Αττικής να ζει δίπλα στα σκουπίδια, σα να μην έφταναν η φτώχεια, η ανεργία και η απουσία υποδομών».