Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Κινητοποίηση στο Καματερό ενάντια στη νέα χωματερή στη Φυλή



Κινητοποίηση σήμερα στο Καματερό, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από τη στάση Μανάρα διοργανώνουν Σωματεία και Φορείς της περιοχής των Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ενάντια στην απόφαση του ΕΔΣΝΑ να προχωρήσει στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Σεπτέμβρη στην Πετρούπολη

Οι δραστηριότητες των σωματείων, που αποφασίστηκαν σε πρόσφατες συσκέψεις, περιλαμβάνουν εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και νεολαίας, γειτονιές και σχολεία, συλλογή υπογραφών και άλλες πρωτοβουλίες και θα κορυφωθούν με μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση μέσα στον Οκτώβρη. Προγραμματίζεται επίσης κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, όταν θα μπει προς συζήτηση το σχετικό θέμα.

Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός που έχει προκηρύξει ο ΕΔΣΝΑ (φορέας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική) για τη δημιουργία νέας χωματερής στη Φυλή, δίπλα στην υπάρχουσα, και η οποία προβλέπεται να φτάσει σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό «Γεννηματά ΙΙ». Μια απόφαση που είχε παρθεί εν κρυπτώ μέσα στο καλοκαίρι από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή (ΣΥΡΙΖΑ) και κατόπιν συμφωνίας με τη νέα περιφερειακή αρχή της ΝΔ. Στους σχεδιασμούς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που παρέλαβε για να συνεχίσει η νέα, περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση παλιών λατομείων στην Αττική για χώρο ταφής απορριμμάτων, όπως στο λατομείο Μουσαμά, στην Πετρούπολη, στην πλάτη του Θεάτρου Πέτρας.

Τα σωματεία και οι φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις παλεύουν μεταξύ άλλων για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής, να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή και να μη δημιουργηθούν νέοι χώροι ταφής στα ανενεργά λατομεία, να μην προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για καύση των απορριμμάτων. Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, να διασφαλιστούν πλήρως όλοι οι εργαζόμενοι στους φορείς διαχείρισης. Παλεύουν για ενιαίο φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που να σχεδιάζει με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, με προτεραιότητα στην πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή, δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση μακριά από κατοικημένες περιοχές. Με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.