Οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Αναβλήθηκε η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κάτω από την πίεση της κινητοποίησης σωματείων και φορέων




Παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Ν. Αττικής) στο Ψυχικό, πραγματοποίησε το Συνδικάτο ΟΤΑ Ν. Αττικής, το απόγευμα της Τρίτης 23 Απρίλη, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου, η οποία τελικά, κάτω από το βάρος της άμεσης αγωνιστικής κινητοποίησης, αναβλήθηκε. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, η κινητοποίηση έγινε επειδή «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η περιφερειάρχης κα Δούρου επιχειρούν Μεγάλη Τρίτη, με διαδικασίες "fast track", τη θηριώδη επέκταση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Φυλής στους 300.000 τόνους σύμμεικτων αποβλήτων και στους 100.000 τόνους βιοαποβλήτων ανά έτος! Και όλα αυτά, την ώρα που η ως τώρα λειτουργία του ΕΜΑΚ μόνο περιβαλλοντολογικά φιλική δεν είναι. Ο μόνος που κερδίζει είναι το μονοπώλιο που λειτουργεί τον ΕΜΑΚ!».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Δήμος Πετρούπολης και Σωματεία και φορείς του Δήμου Φυλής.

Μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής κρατούσαν πανό στην είσοδο του ΕΔΣΝΑ, που ανέγραφε: «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις ζωές μας». Το σύνθημα που κυριάρχησε στην κινητοποίηση ήταν: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει το λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό».

Παραβρέθηκαν ο Νίκος Ζαπάντης, υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Θοδωρής Σκολαρίκος, υποψήφιος Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων - Καματερού του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η Ανθή Ζορμπά, αντιδήμαρχος Πετρούπολης, ο Θανάσης Φιλίππου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, ο Θοδωρής Χαμαλίδης, μέλος ΔΣ του ΕΔΣΝΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Νέας Ιωνίας του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Μήτσος Τσιουμπρής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος του ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μιλώντας στην κινητοποίηση, ο Θανάσης Φιλίππου, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «στο χέρι μας είναι, όλα τα σχέδιά τους για τη χωματερή σε Φυλή και Άνω Λιόσια να πάνε αυτά στη χωματερή, μαζί μ' αυτούς που θέλουν να τα εφαρμόσουν». Σύντομους χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απηύθυναν ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Φυλής και ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής.

Τελικά, κάτω από την αποφασιστική στάση και την αγωνιστική κινητοποίηση των σωματείων και των φορέων, η συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ αναβλήθηκε, με το πρόσχημα της ταυτόχρονης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Τα σωματεία και οι φορείς απαιτούν:

  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία επέκτασης του ΕΜΑΚ. 
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. 
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη, χωρίς άλλες καθυστερήσεις